Ensembles

Preludio Ensemble

Het Preludio ensemble is het beginnersensemble binnen stichting Arcato. De beginnende strijkers doen hier hun eerste samenspeelervaring op. Voor de vaak nog zeer jonge musici is het samenspelen een enorme stimulans voor de muzikale ontwikkeling. Af en toe studeren het Preludio en het Scala ensemble gezamenlijk een compositie in en voeren dit ook uit. Dit heeft voor het Preludio ensemble een heel gunstige uitwerking. Het zorgt voor een enorme versnelling in hun ontwikkeling. Ook op sociaal gebied levert het samenvoegen van twee ensembles mooie dingen op.

Scala Ensemble

Het Scala ensemble vormt de opstap naar het Arcato ensemble. Het bestaat uit jonge gemotiveerde strijkers die nog niet aan het “Arcato-niveau” voldoen. Binnen het Scala ensemble krijgen zij de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Het ensemble speelt zonder dirigent. In het Scala ensemble leren de jonge musici naar de ander te kijken en te luisteren. Het samenspelen heeft daardoor ook een belangrijke sociale functie. Ze leren aandacht te hebben voor elkaar, elkaar ruimte te geven, en met elkaars kwaliteiten en zwakheden om te gaan. Zo ontwikkelt zich gaandeweg een gezonde discipline die nodig is om samen eenzelfde doel te bereiken. Zo nu en dan krijgen de Scalaleden de mogelijkheid zich bij het Arcato ensemble te voegen, en ervaring op te doen in het spelen onder een dirigent. Na zo’n project zijn de Scalaleden met sprongen vooruitgegaan. Zo komt de doorstroming naar het Arcato ensemble dichterbij.

Jurycommentaar IYMF Bratislava, door Scott Ferguson:

I was very impressed with the ensemble’s work without a conductor. These are young players, and they are being given wonderful experience and training. I enjoyed listening to the ensemble very much. Thes young players did an admirable job, and I’m sure that with the training they receive these aspects of musicianship will naturally improve. Thank you very much for the pleasure of hearing your fine ensemble.

Arcato Ensemble

Het Arcato ensemble is een jeugdorkest voor muzikaal begaafde strijkers uit Zutphen en wijde omgeving. Het ensemble is in 1999 opgericht door vioolpedagoge en artistiek leider Petra Westra. Van 2002 t/m 2022 dirigeerde Herman Draaisma een deel van het programma. Sinds 2023 heeft Jan van der Plas het stokje van hem overgenomen.

Het ensemble biedt de leden zowel muzikale als technische uitdaging. De violisten spelen afwisselend eerste en tweede vioolpartijen. Ook de rol van concertmeester wordt wisselend vervuld. Daarnaast is het voor violisten mogelijk binnen het ensemble altviool te leren spelen. Er is geen leeftijdsgrens, wel een minimum niveau. Hierdoor kan maximale kwaliteit van samenspel en speelplezier worden bereikt.

Bij de repertoirekeuze wordt rekening gehouden met de kwaliteiten en ontwikkeling van de individuele spelers. De keuze valt bij voorkeur op authentieke, niet vereenvoudigde composities. Naast de bekende composities voor strijkorkest willen we het ensemble en het publiek ook kennis laten maken met het minder “geijkte” repertoire. Deze keuze zorgt ervoor dat de leden zich breed kunnen ontplooien en een eigen muzikale smaak kunnen ontwikkelen.

Jurycommentaar IYMF Bratislava, door Scott Ferguson:

over Arcato:This was an absolutely stunning performance. I don’t think I’ve ever heard a more compelling performance of such a challenging piece by a youth chamber ensemble. Thank you very much for a wonderful experience.

Speel Mee!

Zowel het Arcato, Scala als het Preludio ensemble kunnen altijd enthousiaste strijkers gebruiken. Ook als je nog geen samenspeelervaring hebt ben je van harte welkom. Voor alle ensembles geldt dat er geen leeftijdsgrens is. Toelating en doorstroming gebeurt op basis van het speelniveau. Hierbij wordt onder andere gelet op: intonatie, ritmiek, techniek, expressie. Auditie kun je op elk moment doen. Als je gemotiveerd bent en het je leuk lijkt om in één van de ensembles te spelen, meld je dan aan via info@arcato.nl. Na ontvangst neemt Petra Westra contact met je op. Zij vertelt je wanneer en met welk ensemble je een keer mee kunt repeteren. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om in een ensemble te spelen. Daarnaast krijgt Petra een goed beeld van je techniek en je speelniveau. Na afloop van de repetitie bespreekt Petra met jou de mogelijkheden.

Tournee

De ensembles gaan regelmatig op een (kleine) tournee en doen mee aan een festival of concours in binnen- of buitenland. Tijdens de concoursen en festivals kunnen de musici zich meten aan andere ensembles. Daarnaast is het erg leuk om andere (buitenlandse) muziekliefhebbers te ontmoeten. Bovendien bieden tournees, festivals en concoursen de ensembles de mogelijkheid om zich te presenteren aan een ander publiek.

Een tournee brengt vaak extra kosten met zich mee. Leden betalen hiervoor een bijdrage naast de contributie. Echter om de begroting sluitend te krijgen zijn sponsoring en/of subsidies noodzakelijk. Ook de hulp van ouders bij de organisatie is van groot belang.

Repertoire Seizoen 2022 / 2023

Preludio

Semester 1

Michael Story – Zombie Dance
Victor López – Fiesta Time
Sandra Dackow – The girl I left behind
Bob Philips – Two German Folk Songs
Susan H. Day – Rainbow’s End
Susan H. Day – King’s Court

Semester 2

Soon Hee Newbold – Desert Sands
Doug Spata – A Russian Winter
Andrew H. Dabczynski – Return to Waterford
Doug Spata – Gargoyles

Scala

Semester 1

Karl Jenkins – Palladio
Soon Hee Newbold – Lion City
Jean Sibelius – Andante Festivo
Soon Hee Newbold – Orion and the Scorpion

Semester 2

Doug Spata – Maharadja
Warlock – Capriol Suite
Rolf Lovland, arr. J. Nurse – Adagio from ‘Secret Garden’
Frans Liszt, arr. Hofman – Hungarian Rhapsody 2
Soon Hee Newbold – Warrior Legacy

Arcato

Semester 1

Carl Nielsen – Little Suite
Vasili Kalinnikov – Serenade for Strings
Gyula Beliczay – Serenade for Strings

Semester 2

Pjotr Illjitz Tscjaikovsky – Andante Cantabile
Ermanno Wolf-Ferrari – Serenade for Strings