actueel

Agenda

 • 11 december 2022 – repetitiedag Arcato 
 • 25 december 2022 t/m 8 januari 2023 –  Kerstvakantie
 • 22 januari 2023 14.30 uur – Concert Hanzehof – Preludio, Scala, Arcato Koop hier uw tickets
 • 18 en 19 februari 2023 – repetitieweekend Scala en Arcato
 • 27 februari t/m 5 maart 2023 – Voorjaarsvakantie
 • 12 maart 2023 – Repetitiedag Arcato
 • 1 april 2023 – repetitieochtend Preludio
 • 1 en 2 april 2023 – repetitieweekend Arcato 
 • 9 en 10 april 2023 – Pasen
 • 1 t/m 7 mei 2023 – Meivakantie
 • 25 t/m 30 mei 2023 – Tournee
 • 28 mei 2023 – Pinksteren
 • 1 en 8 juni 2023 – Schoolconcerten
 • 11 juni 2023 14.30 uur – Concert Hanzehof – Preludio, Scala, Arcato

Nieuwsbrief Stichting Arcato juni 2022

De afgelopen maanden hebben de ensembles weer zonder maatregelen kunnen repeteren en dat merken we! Het toch al hoge niveau stijgt verder en bovendien zien we dat het samen muziek maken zoveel plezier en vervulling geeft bij zowel de ensembleleden als de ouders en de leiding. Wat hebben we weer veel gedaan samen; eind januari speelden we voor het eerst in lange tijd weer in de Hanzehof, er zijn fijne en leerzame repetitie weekenden geweest, we hebben meegedaan aan het Concert voor de Vrede in de Walburgiskerk, we hadden een gezellige Meespeeldag, een concert bij muziekkring Bathmen en ook nog een fantastische tournee langs een aantal Gelderse kastelen! 
Over deze activiteiten leest u meer in deze nieuwsbrief.

De komende weken worden door Preludio de schoolconcerten gegeven en als afsluiting van dit Arcato-jaar zal er nog een ongetwijfeld prachtig concert gegeven worden in de Wijngaardkerk. Koop uw kaarten op www.arcato.nl/tickets

Donateurs bedankt!
Mede dankzij uw gulle gaven, konden we dit jaar weer genoemde repetities, concerten, tournees en repetitieweekenden organiseren. We hebben gelukkig weer een aantal nieuwe donateurs mogen verwelkomen. Wij willen u hiervoor hartelijk bedanken!

Word donateur
De activiteiten van Stichting Arcato zijn alleen mogelijk door de gulle gaven van donateurs. Om dit mogelijk te kunnen blijven maken, zijn wij doorlopend op zoek naar nieuwe donateurs. Draagt u onze stichting een warm hart toe en wilt u bijdragen? U kunt dit nu heel gemakkelijk regelen via www.arcato.nl/word-donateur.

Sfeerimpressie van het Concert op 31 januari 2022

Repetitieweekenden

Concert voor de Vrede 1 mei 2022

In de Zutphense Walburgiskerk werd op zondag 1 mei gezongen voor de vrede in Oekraïne. Met deze bijeenkomst wilde een aantal inwoners van Zutphen stem geven aan hun verbondenheid met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 
leden uit Preludio, Scala en Arcato vormden gezamenlijk een gelegenheidsensemble. Ze speelden ‘de wilgenhouten plank’, ‘Alle menschen werden Bruder’ en ‘Ode to the joy’

De vrijwillige bijdrage van bezoekers bij de uitgang ging in zijn geheel naar Giro 555

We ontvingen een mooie reactie van iemand uit de organisatie:
Ha Petra, nog even een bedankje voor jou en alle kinderen / jongeren die zondag meededen met Zutphen Zingt voor Vrede. Het was een prachtige aanvulling op het zingen. Persoonlijk heb ik vooral erg genoten van ‘de wilgenhouten plank’. Heel mooi hoe jullie dat op verschillende manieren speelden. We hebben veel positieve reacties gekregen. Een bezoeker mailde: “Wil je  Arcato de complimenten overbrengen? Geweldig en gewoon ontroerend wat zij voor ons speelden”. Sasha en Julia, de vrouwen uit Oekraïne vonden het ook heel bijzonder dat kinderen dit wilden doen! Dank jullie wel. De collecte bij de uitgang heeft 1613 euro opgebracht, voor giro 555! Een hartelijke groet, Rieke

Concert muziekkring Bathmen 15 mei 2022

Het is 15 mei 2022 en we gaan met de ensembles van Arcato naar de mooie dorpskerk in Bathmen. De kinderen gaan eerst even inspelen voordat het concert begint en wij als ouders maken een wandeling in de omgeving, want het is zulk prachtig weer.

En daar zitten we dan in de koele kerk. Het concert gaat beginnen. Op de eerste rij zit een oudere dame met haar kleindochter. Bij de eerste maten van het concert begint deze dame te snuiten en in de ogen te wrijven. Ze is heftig geëmotioneerd vertelt ze me later. ‘Wat vreselijk ontroerend, al die kinderen die zo mogen opgroeien met muziek” zegt ze. Ze vertelt dat ze haar kleindochter met opzet heeft meegenomen om haar een andere ervaring te geven dan de games die ze speelt op de telefoon. ‘Muziek is zo waardevol” vertelt ze. ‘Dit raak je nooit meer kwijt en daar heb je je hele leven wat aan!’ We praten met elkaar terwijl we aan een Italiaans ijsje likken. De kinderen van het ensemble hebben dit als beloning gekregen en wij als ouders kunnen dat natuurlijk niet aan zien en kopen ook een hoorntje, om nog even na te genieten. Want wat was het genieten zeg. Al die kinderen die met alle concentratie een paar prachtige stukken muziek neerzetten. Deze jeugd is zo anders, dan wat veel jongeren tegenwoordig laten zien. Als je naar hen kijkt merk je aandacht, inzet, vriendelijkheid. Is het dat geweest wat de dame zo ontroerde?  

Na het concert zie je de jongeren lopen. Ze hijsen hun instrument al kletsend op de rug en de jongens lopen een beetje te dollen met elkaar. Sommige meisjes verwisselen hun zwarte schoentjes voor sportschoenen. Ze gaan bijna op tournee en dat is altijd leuk. Ze gaan dan concerten geven op kastelen in Nederland. Maar gelukkig is er ook nog tijd om te lummelen, een kampvuurtje stoken en even zwemmen. Want de strijkstok kan niet altijd gespannen staan!

Anne-Janine Vollema

Arcato Meespeeldag 8 mei 2022

Zondag 8 mei was een heerlijke dag! Mooi weer, maar vooral: een dag vol muziek en een kans om als volwassene ook eens mee te mogen doen met Arcato.

Om 9 uur werden alle violen en celli secuur gestemd en om klokslag 9.30 verscheen Herman Draaisma ten tonele!
Serenade voor strijkorkest van Dag Wirén stond op de lessenaar samen met Romance in C van Sibelius. Misschien niet voor iedereen even bekend maar mooie muziek!
Onder leiding van een zeer enthousiaste Herman werd geconcentreerd gestudeerd, afgewisseld met pauze’s in de zon! Bij de eerste inzet schrok ik een beetje van het tempo maar ik merkte dat het heerlijk speelt als er jongeren meespelen die de muziek goed beheersen en je zo mee op sleeptouw nemen. Om 16.00 uur werd een informeel concert gegeven ter afsluiting.

Ik kan het iedereen aanraden om volgend jaar ook mee te doen!

Annemiek Stoop

Als “ herintredende violiste” een  dag mee mogen repeteren met Arcato….
Samen met jonge enthousiaste mensen en een inspirerende dirigent muziek maken.
Een bijzondere ervaring!

Anne-Marie Tempelaars

Tournee 3 t/m 6 juni 2022

“Ooooh! Thee, heerlijk!”
Ik knipper met mijn ogen en weg zijn de 9 kopjes warme earl grey die ik naar buiten draag om uit te delen aan de orkestleden. Ik kan al op de drempel omdraaien en terug gaan voor de volgende lading. Er waren ijsjes geregeld, dat wist ik, maar aan de organisatie had ik gevraagd of die konden worden ingeruild voor kopjes thee. Na het eerste concert bij de Wildenborch in een grote open tent waren de handen bevroren en de lijven verkleumd, Iets warms zou er wel ingaan dacht ik. In het kleine keukentje werd een waterkoker opgezet en snel werd er wat geregeld.

Ruim 40 kinderen en pubers (en ietsje ouder), innig dankbaar met een kopje thee om hun handen en hun lijf te warmen. Het is eigenlijk heel typerend hoe ik het hele weekend heb ervaren. 4 dagen op pad met deze heerlijke groep gezellige, muzikale, beleefde, hulpvaardige en humoristische jonge mensen. En ze kunnen nog plannen ook; elke ochtend zitten ze stipt op de afgesproken tijd in de bus om te vertrekken naar een locatie ergens in onze mooie provincie. Pubers die er totaal geen probleem van maken dat we niet naar het beoogde Frankijk gaan, maar overnachten in schamele hutjes in Vierhouten en met de bus, met onze ‘eigen’ vertrouwde buschauffeur Wim, de provinciegrenzen (bijna) niet over gaan. Het is geen straf, het is een cadeautje.

Het is nogal wat, 10 concerten in 4 dagen. We spelen in het AZC van Harderwijk, voor Oekraïense vluchtelingen in Harskamp, waar we dankbare knuffels ontvangen van het publiek, in een parkje en in en bij kastelen. Overal anders, overal leuk. Ik zeg dat zo, “we spelen” maar ik speel natuurlijk niet. Ik zet lessenaars neer, ik reik aan wat nodig is (“Yvonne, heb je nog wasknijpers?), maak foto’s en vooral, ik geniet. Samen met de andere begeleidende ouders geniet ik van de muziek, de kinderen, Petra, het publiek.

Bij het ene kasteel spelen we in de trouwzaal, bij het andere op een vlonder boven het water. Hier zijn de wasknijpers echt essentieel, voor je het weet ligt je muziek in de plomp. Ook op het bordes van Huis Verwolde zijn we blij dat we zoveel wasknijpers mee hebben, al is het daar niet helemaal afdoende. Een lessenaar waait om en dan vliegt er toch een boekje met een sierlijke boog over de rand de tuin in. De eigenaar speelt fanatiek uit zijn hoofd door tot hij het boekje weer op zijn lessenaar heeft staan. Geconcentreerd speelt hij verder uit zijn muziek, om even later met een grote grijns het applaus in ontvangst te nemen.

Het valt niet alleen ons op hoe leuk onze groep is. Ook de mevrouw die ons een rondleiding geeft door kasteel Doorwerth, een privérondleiding voor openingstijd, zegt dat ze nog nooit zo’n goed opgevoede en geïnteresseerde groep kinderen heeft meegemaakt. En dat ze nog nooit zoveel applaus op een dag heeft ontvangen, maar da’s geen wonder, ze geeft anders nooit rondleidingen.

Ook de avonden zijn heerlijk. Er wordt gezwommen, we maken een kampvuur, zingen en houden de eerste bonte avond in de geschiedenis van Arcato. Dat gaat dan ongeveer zo:
19.44: Het regent, laten we een bonte avond houden.
19.45: Jongens, over een half uur begint de bonte avond!
20.13: appje: bonte avond begint stipt 20.15!
20.26: appje: waar is de stipt?
20.30: avondvullend programma tot half 11. Met dans, zang (als je je instrument niet hebt, dan zing je gewoon A Hero’s journey met zijn zessen),  trompetspel, goocheltrucs en moppen. Hilariteit, ontroering, enthousiasme en gezelligheid. En chocola., veel chocola. En wie er ook op het podium staat, er is applaus en gejuich. Een traditie is geboren.

In de stromende regen pakken we de spullen uit de bus weer over in de auto’s die ons op komen halen. Afgepeigerd, op apegapen en gevloerd, maar intens dankbaar terugkijkend op een heerlijk  pinksterweekend. Mijn kinderen hebben mij al lang niet meer nodig op zo’n weekend. Maar zodra de data van volgend jaar bekend zijn hou ik ze vrij in mijn agenda. Want als het even kan zit ik dan weer voor in de bus, naast buschauffeur Wim, die ook een groot kruis in zijn agenda zet.
Yvonne Lieftink


KASTEEL DOORWERT – 1E PINKSTERDAG

Op zondag 5 juni ontvingen we ruim 40 Kinderen van Stichting Arcato op het kasteel. 

Ik was meteen al zo onder de indruk van de organisatie: het kasteel is een doolhof en niet echt makkelijk in te bewegen met instrumenten en tassen. Maar de kinderen volgden de instructies feilloos op en hielpen met de opbouw. Binnen 25 minuten zaten alle kinderen op de trappen voor het kasteel. Petra had mij gevraagd een rondleiding te geven maar met zoveel tegelijk was dat lastig . Buiten heb ik een praatje gehouden en ik was aangenaam verrast van de aandacht en interesse. Zelfs een klein broertje  van vijf zat stil en met open mond te luisteren. Na toch nog een rondleiding door het kasteel ving het concert aan: wat een performance! Prachtig! 
Helaas heb ik maar heel kort kunnen luisteren maar ik weet dat publiek en vrijwilligers in het kasteel hebben genoten.
Bij ons is dit gezelschap wat mij betreft altijd welkom en ik wens de organisatie en de kinderen veel speel plezier en een mooie muzikale carrière !

Carine van Ketwich Verschuur

DE WILDENBORCH – 2E PINKSTERDAG

Het is Tweede Pinksterdag, begin van de middag. Onze Open Tuinendagen zijn volop in gang en het is gezellig druk. Daar komt een grote bus met aanhanger de oprijlaan oprijden. We verwachten het Arcato Ensemble dat vanmiddag een optreden bij ons gaat verzorgen. De grote ronde ‘circus’tent, wit met groene strepen, staat klaar bij het Koetshuis. Vrolijk komt de jeugd de bus ‘uitgerold’, ze pakken hun instrumenten uit de aanhanger en vinden hun plek op de witte stoeltjes, die voor ze zijn klaargezet. Vol verwachting kijken de bezoekers naar wat komen gaat. En die verwachting wordt meer dan waargemaakt. In verschillende samenstellingen spelen de strijkers prachtige melodieën, die blij maken en ontroeren. Ook kleine grappigheden zitten ertussen en die maken de sfeer ontspannen en feestelijk. Met korte pauzes ertussen, treedt het ensemble drie keer op. Bezoekers komen en gaan, blijven een poos luisteren en genieten van dit bijzondere optreden. Als de jeugd, na het maken van een groepsfoto bij de sfinxen voor het Huis, weer vertrekt, voelt het voorplein leeg en saai aan. De laatste bezoekers vertrekken en de stilte keert weer terug op de Wildenborch. Wij kijken terug op mooie Open Tuinendagen, met als hoogtepunt de jeugdige strijkers van het Arcato Ensemble. We hopen ze in de toekomst nog eens te mogen ontvangen op ons culturele erfgoed, waar in vroeger tijden muziek ook een belangrijke plaats innam!

Jennine van de Plassche-Staring
De Wildenborch