Ensembles & leiding

Preludio ensemble

Het Preludio ensemble is het beginnersensemble binnen stichting Arcato. De beginnende strijkers doen hier hun eerste samenspeelervaring op. Voor de vaak nog zeer jonge musici is het samenspelen een enorme stimulans voor de muzikale ontwikkeling. Af en toe studeren het Preludio en het Scala ensemble gezamenlijk een compositie in en voeren dit ook uit. Dit heeft voor het Preludio ensemble een heel gunstige uitwerking. Het zorgt voor een enorme versnelling in hun ontwikkeling. Ook op sociaal gebied levert het samenvoegen van twee ensembles mooie dingen op.

Scala Ensemble

Het Scala ensemble vormt de opstap naar het Arcato ensemble. Het bestaat uit jonge gemotiveerde strijkers die nog niet aan het “Arcato-niveau” voldoen. Binnen het Scala ensemble krijgen zij de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Het ensemble speelt zonder dirigent. In het Scala ensemble leren de jonge musici naar de ander te kijken en te luisteren. Het samenspelen heeft daardoor ook een belangrijke sociale functie. Ze leren aandacht te hebben voor elkaar, elkaar ruimte te geven, en met elkaars kwaliteiten en zwakheden om te gaan. Zo ontwikkelt zich gaandeweg een gezonde discipline die nodig is om samen eenzelfde doel te bereiken.Zo nu en dan krijgen de Scalaleden de mogelijkheid zich bij het Arcato ensemble te voegen, en ervaring op te doen in het spelen onder een dirigent. Na zo’n project zijn de Scalaleden met sprongen vooruitgegaan. Zo komt de doorstroming naar het Arcato ensemble dichterbij.

arcato ensemble

Het Arcato ensemble is een jeugdorkest voor muzikaal begaafde strijkers uit Zutphen en wijde omgeving. Het ensemble is in 1999 opgericht door vioolpedagoge en artistiek leider Petra Westra. Sinds 2002 dirigeert Herman Draaisma een deel van het programma.

Het ensemble biedt de leden zowel muzikale als technische uitdaging. De violisten spelen afwisselend eerste en tweede vioolpartijen. Ook de rol van concertmeester wordt wisselend vervuld. Daarnaast is het voor violisten mogelijk binnen het ensemble altviool te leren spelen.Er is geen leeftijdsgrens, wel een minimum niveau. Hierdoor kan maximale kwaliteit van samenspel en speelplezier worden bereikt.

Bij de repertoirekeuze wordt rekening gehouden met de kwaliteiten en ontwikkeling van de individuele spelers. De keuze valt bij voorkeur op authentieke, niet vereenvoudigde composities. Naast de bekende composities voor strijkorkest willen we het ensemble en het publiek ook kennis laten maken met het minder “geijkte” repertoire. Deze keuze zorgt ervoor dat de leden zich breed kunnen ontplooien en een eigen muzikale smaak kunnen ontwikkelen.


Tournee

We streven er naar dat de ensembles regelmatig op een (kleine) tournee gaan of mee doen aan een festival of concours in binnen- of buitenland. Tijdens de concoursen en festivals kunnen de musici zich meten aan andere ensembles. Daarnaast is het erg leuk om andere (buitenlandse) muziekliefhebbers te ontmoeten. Bovendien bieden tournees, festivals en concoursen de ensembles de mogelijkheid om zich te presenteren aan een ander publiek.

Een tournee brengt vaak extra kosten met zich mee. Leden betalen hiervoor een bijdrage naast de contributie. Echter om de begroting sluitend te krijgen zijn sponsoring en/of subsidies noodzakelijk. Ook de hulp van ouders bij de organisatie is van groot belang.


Jurycommentaar IYMF Bratislava, door Scott Ferguson 

         over Arcato:This was an absolutely stunning performance. I don’t think I’ve ever heard a more compelling performance of such a                   challenging piece by a youth chamber ensemble. Thank you very much for a wonderful experience.

         over Scala: I was very impressed with the ensemble’s work without a conductor. These are young players, and they are being given                 wonderful experience and training. I enjoyed listening to the ensemble very much. Thes young players did an admirable job, and I’m             sure that with the training they receive these aspects of musicianship will naturally improve. Thank you very much for the pleasure of           hearing your fine ensemble. 

Auditie

Zowel het Arcato, Scala als het Preludio ensemble kunnen enthousiaste strijkers gebruiken. Ook als je nog geen samenspeelervaring hebt ben je van harte welkom.Voor alle ensembles geldt dat er geen leeftijdsgrens is. Toelating en doorstroming gebeurt op basis van het speelniveau. Hierbij wordt onder andere gelet op: intonatie, ritmiek, techniek, expressie. Auditie kun je op elk moment doen. Als je gemotiveerd bent en het je leuk lijkt om in één van de ensembles te spelen, meld je dan aan via info@arcato.nl. Na ontvangst neemt Petra Westra contact met je op. Zij vertelt je wanneer en met welk ensemble je een keer mee kunt repeteren. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om in een ensemble te spelen. Daarnaast krijgt Petra een goed beeld van je techniek en je speelniveau. Na afloop van de repetitie bespreekt Petra met jou de mogelijkheden.

repertoire seizoen 2020/2021

Preludio

Richard Meyer –
HEY, SHEPHERDS!
CHINS AND PINS
MINIATURE SYMPHONY
NINJA 
SHADOW DANCE
(arr.) SKATERS’ WALTZ
A HOLYDAY WALTZ
THE POLKA DOT POLKA
TANGERINE RAG
MOONLIGHT TANGO
DO-SI-DO
ELEGY AND DANCE
KABUKI DANCE
EL GATO
A FESTIVAL RONDO

Scala

Richard Meyer YUMIWEEUS
Richard Meyer SWAMP THANG
Robert Kerr (Arr.) FANTASY ON AMAZING GRACE
Ralph Hultgren (Arr.) STRIP THE WILLOW
Richard Meyer OF GLORIOUS PLUMAGE
Alexander Safford FOLK TUNE AIR AND FIDDLER’S FURY
Todd Coleman ADIEU
Richard Meyer A FESTIVAL RONDO 

Arcato

Guillaume Lekeu ADAGIO
Edward Elgar SERENADE IN e OPUS 20 
Richard Meyer INCANTATIONS
Antonin Dvorak SERENADE IN E OPUS 22
Richard Meyer A FESTIVAL RONDO

repetitielocaties

wekelijkse repetities

Bekijk altijd het rooster voor de juiste locatie!

Alle ensembles repeteren op vrijdagmiddag, er zijn ongeveer 24 repetities per jaar.

De Wijngaard, Wilhelminalaan 3, 7204 AB Zutphen

Tijden
15.45 uur tot 16.45 uur Preludio 

16.45 uur tot 18.00 uur Scala

18.15 uur tot 20.10 uur Arcato

repetitie weekenden

Bekijk altijd het rooster voor de juiste locatie van het repetitieweekend!

Naast de gewone repetities zijn er per jaar twee repetitieweekenden.

De repetitieweekenden vinden plaats meestal in de Stayokay te Gorssel.

Tarieven seizoen 2020/2021

Preludio

Tarief Preludio-ensemble


De bijdrage voor deelname aan het Preludio-ensemble is € 306,00 per jaar, te betalen in 12 termijnen van € 25,50.

De bijdrage voor repetitiedagen en -weekenden bedraagt € 21,00.

Scala

Tarief Scala-ensemble

De bijdrage voor deelname aan het Scala ensemble is € 402,00 per jaar, te betalen in 12 termijnen van € 33,50.
De bijdrage voor onderkomen en maaltijden tijdens de repetitieweekends bedraagt € 91,80.
Kosten voor eventuele tournees worden apart in rekening gebracht.

Arcato

Tarief Arcato-ensemble

De bijdrage voor deelname aan het Arcato ensemble is € 534,00 per jaar, te betalen in 12 termijnen van € 44,50.

De bijdrage voor onderkomen en maaltijden tijdens repetitieweekends bedraagt € 142,80.

Kosten voor eventuele tounees worden apart in rekening gebracht.