Leiding

Petra Westra

Artistiek leider

Petra Westra (1973) kreeg haar eerste vioolles op negenjarige leeftijd in Emmen. Later gaf Margreet Versluis haar les aan de muziekschool te Zutphen. Zij stimuleerde Petra om zelf les te gaan geven. Al tijdens haar middelbare schooltijd had Petra haar eerste leerlingen. Op 18-jarige leeftijd ging ze naar het conservatorium te Zwolle. Daar studeerde ze bij Kees Koelmans. Petra slaagde cum laude voor haar diploma Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus.

De beurs voor een studie in het buitenland sloeg Petra af. Ze besloot zich volledig op het lesgeven te richten, haar passie. Petra heeft een florerende lespraktijk in Warnsveld (gem. Zutphen). Haar leerlingen komen uit de hele regio.

Naast vioolpedagoge is Petra ook artistiek leider van onze drie jeugdstrijkensembles en de twee ensembles voor volwassenen. In 1999 richtte Petra het Arcato-ensemble op. Later zijn daar het Scala- en Preludio-ensemble aan toegevoegd. In 2018 kwamen er ook nog eens de twee Coda ensembles bij. De ensembles bieden de leerlingen een mogelijkheid om het samenspelen te ontwikkelen. Alle jeugdensembles doen zo nu en dan mee aan festivals en concoursen. Zowel in binnen- en buitenland zijn hun optredens zeer gewaardeerd.

Petra is onze vaste opleider en verzorgt alle muzikale gang van zaken. Ze besluit welke leerlingen worden aangenomen voor de verschillende ensembles, ze verzorgt de muziekkeuze en geeft leiding aan alle ensembles. Ze zorgt voor technisch goed afgewerkte uitvoering van de muziek en voor samenhang en interpretatie.

Jan van der Plas

Dirigent

“Muziek staat voor het aangaan van verbinding, het samenbrengen van verschillende mensen.”

Dat is wat Jan van der Plas (1997) het meest probeert over te brengen in zijn muziek. Als dirigent wil hij mensen met compassie en energie laten samenspelen. Jan was onder meer gastspeler bij Amsterdam Sinfonietta en treedt met zijn Duo Saraswati (duosaraswati.nl) op in zowel binnen- als buitenland. Hij wordt veelvuldig gevraagd door amateurorkesten in heel Nederland vanwege zijn efficiënte en positieve manier van werken.

“Zelf heb ik enorm veel geleerd van alle jeugdorkesten en zomercursussen waar ik aan heb deelgenomen en ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om op die leeftijd een vruchtbaar muzikaal fundament te krijgen. Ik zie er naar uit het orkest komende tijd beter te leren kennen en samen met Petra ervoor te zorgen dat Arcato een belangrijke rol blijft spelen voor muzikale en sociale ontwikkeling van deze jeugd.”

Jan ondersteunt Petra bij de leiding van het professionele Arcato ensemble. Als dirigent werkt hij, ondersteund door Petra de muziek verder af.