Samenspeeldag

Datum: 16 juni 2024
Locatie: De Wijngaard Zutphen
Je kunt de hele dag meedoen voor maar € 15,-
Je ‘ticket’ koop je via www.arcato.nl/tickets

De een zit wat stilletjes onwennig om zich heen te kijken, de ander praat bij met oude vrienden. Hier en daar zitten mensen op twee stoelen tegelijk, omdat de stoelen net aan de lage kant zijn, en een stukje verderop hangen bungelbeentjes in de lucht, want voor sommige musici zijn de stoelen juist wat hoog.

Groot en klein, oud en jong, vaste deelnemers, oud-deelnemers en nieuwe deelnemers zitten door elkaar op de feestelijke samenspeeldag voor strijkers, georganiseerd door Stichting Arcato. Iedereen krijgt van tevoren gelegen de muziek thuis in te studeren. Op 16 juni 2024 wordt er vanaf ’s ochtends vroeg gerepeteerd onder leiding van Jan van der Plas, dirigent van het Arcato Ensemble en onder leiding van Petra Westra, artistiek- en orkestleider van alle jeugd- en volwassenenensembles.

Hoe prominent de rol is die muziek inneemt in het leven van de deelnemers van deze dag blijkt niet alleen tijdens de repetitiemomenten, maar juist ook tijdens de pauzes. Groepjes jonge ensembleleden nemen vaak nauwelijks tijd om wat te drinken en spelen in een hoekje samen muziek die ze voor een andere gelegenheid instuderen. Anderen raken aan de praat over de muziek en hun instrumenten en hier en daar wordt even van instrument geruild. Hoe speelt een cello voor een violist, en hoe voelt een viool die door een cellist wordt bespeeld? De verbondenheid die de muziek brengt is voelbaar, het maakt niet uit of je elkaar al kende, of je de volwassene bent die net een paar jaar speelt, of de jongere die al op buitenlandse concertpodia heeft gestaan, of je na Arcato bent doorgestroomd naar een conservatorium of juist net in beginnersensemble Preludio speelt. Op de samenspeeldag is iedereen gelijk en iedereen even belangrijk.

De dag wordt afgesloten met een concert waarin de gerepeteerde stukken ten gehore worden gebracht voor familie en vrienden. Het is een passend slot voor een dag vol muzikale verbinding en plezier.